AB Dijital Piyasalar Yasası teknoloji oyun alanını eşitlemeyi amaçlıyor
Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA), daha küçük teknoloji şirketlerine fayda sağlayabilecek ve rekabeti artırabilecek düzenlemeleri yürürlüğe koyarak mevcut teknoloji ortamını sarsmaya hazırlanıyor. Alphabet (NASDAQ:GOOGL)’s Google, Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL), ByteDance’s TikTok, Meta Platforms (NASDAQ:META) ve Microsoft (NASDAQ:MSFT) gibi büyük teknoloji firmalarını hedef alan DMA, küçük rakipler için daha adil bir ortam yaratmak üzere operasyonlarında değişiklikler yapılmasını zorunlu kılıyor.
DMA kapsamında, büyük teknoloji şirketlerinin hizmetlerini değiştirmeleri ve kullanıcıların çeşitli sağlayıcıların tekliflerine erişmelerini ve bunları kullanmalarını kolaylaştırmaları gerekmektedir. Digital Competition’dan Christophe Carugati’ye göre, bu mevzuat küçük Avrupalı işletmeler için bir nimet ve onlara daha fazla seçenek ve görünürlük sağlıyor.
Meta, Facebook Messenger ve WhatsApp dahil olmak üzere mesajlaşma hizmetlerini, Meta’nın güvenlik ve teknik standartlarını karşılamaları koşuluyla Signal ve Telegram gibi daha küçük mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte çalışabilir hale getirmek için çalışarak uyum sağlıyor. Bu birlikte çalışabilirlik, kullanıcıların uygulama değiştirmelerine gerek kalmadan farklı mesajlaşma platformları arasında iletişim kurmalarını sağlayabilir.
Google ayrıca Android işletim sistemini, kullanıcıların tercih ettikleri varsayılan arama motorunu seçebilmelerini sağlayacak şekilde ayarlıyor; bu da DuckDuckGo ve Ecosia gibi alternatif arama motorlarına fayda sağlayabilecek bir hamle.
DMA ayrıca AB tüketicileri için, izleme ve hedefleme için platformlar arası veri paylaşımını önlemek amacıyla Facebook ve Instagram hesaplarını ayırma olanağı da dahil olmak üzere yeni gizlilik korumaları getiriyor.
DMA, şirketi yazılım geliştiricilerin uygulamalarını App Store dışındaki yollarla AB kullanıcılarına sunmalarına izin vermeye zorladığından, Apple özellikle App Store ile ilgili önemli değişikliklerle karşı karşıya kalabilir. Apple, bu durumun kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık ve gizlilik sorunlarının artmasına yol açabileceğine dair endişelerini dile getirmiştir. Eleştirmenler Apple’ın direncinin, şu anda uygulama içi satın alımlardan %30 komisyon aldığı için mali çıkarlarına bağlı olduğunu savunuyor.
DMA’nın uygulanmasının şimdiden somut etkileri görülmeye başlandı. Fortnite ile tanınan Epic Games, yeni düzenlemeler kapsamında AB’deki iOS cihazları için kendi uygulama mağazasını açmayı planlıyordu. Ancak Apple’ın kısa bir süre önce Epic’in İsveç’te açtığı yeni bir geliştirici hesabını kapatması, Epic’in Apple’ın önemli bir potansiyel rakibini engellediği suçlamalarına yol açtı. Avrupa Komisyonu Apple’dan bir açıklama talep etti ve bunun DMA’nın yaptırımı için önemli bir test vakası olabileceğini belirtti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.
karatashaber.com.tr