Ekonomi

Bir Rus devlet televizyonu muhabirinin cesareti

Simon KÜPER

Propagandaya inanmıyorum… Sana saçmalıyorlar…” yazan bir pankart sallayana kadar Rus devlet televizyonunda editörlük yaptı. Avukatı, “Rusya’dan hemen kaçmazsan hapiste çürürsün” diye uyardı. O da Sınır Tanımayan Gazeteciler aracılığıyla 7 araç değiştirerek sınırı geçti.

Şimdi Paris’te bir konutta Vladimir Putin’in (Rus lider) katillerinden saklanıyor. Önemli nokta şu: Ovsyannikova’nın kökleri Rus’tan çok Sovyet! 1978 yılında Odesa, Ukrayna’da Ukraynalı bir anne ve Rus bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası doğum yaptıktan sonra öldüğünde annesi [Çeçen Savaşı patlak verene kadar] Çeçenya’da onunla yaşadı.

“Normal bir hayatım olmadı”

Rusya’nın özgür ama kaotik 1990’larında Ovsyannikova, “aşağılanmış ve kalbi kırıkların sesi olmak” için bir gazeteci oldu. Ona göre “o zamanlar propaganda yapmıyorlardı, gerçekleri yazıyorlardı.” Ovsyannikova, “Bugün devlet televizyonunda çalışanların yüzde 80-90’ı kendi propagandalarını bile izlemiyor” diyor.

Fox News’deki Amerikalı meslektaşları gibi, [Rus devlet televizyonu çalışanları] da yaşlı izleyicileri zombileştiriyor! Ovsyannikova, Kanal Bir’de çalışıyordu. “Bir gazeteci olarak gidecek bir yer yoktu” diyor. Youtuber oldular, biz onlara ‘düşen yolcu uçağı’ diyoruz.”

Propaganda sistemi nedeniyle iki haftada bir çalışıyordu. Bu sayede daha sonra Putinist eşinden boşanan iki kızına da rahatlıkla bakabiliyordu. “Çocukken normal bir hayatım yoktu. Kalıcı bir ev inşa etmekle meşguldük. Çocuklarımı bırakabileceğim bir ev yapınca [Ukrayna] savaş başladı” diyor.

Rusya’yı “1944 Almanyası” ile karşılaştırdı.

Ofisinin ekranına Ukraynalı mültecilerin görüntüleri geldiğinde, “Çocukluğumun aynı görüntüleri” diye düşünmeye başladı. Bardağı taşıran son damla, İngiliz bir gazeteci arkadaşın “Hala Birinci Kanal’da mısınız?” diye sormuştu. Başka seçeneğim yok dedi. “İki çocuğumla yalnızım” deyince arkadaşı “İyilikten yana ol” dedi. Ve sonra o an… Ovsyannikova canlı yayına daldı ve protesto etti. Peki, o altı saniye buna değdi mi?

“Zor bir soru. Çünkü evimi, ailemi, ülkemi, her şeyimi kaybettim. “30 yıl sonra tekrar mülteci olacağımı hiç düşünmemiştim.” Birçok arkadaşı hala görev başında… Ona göre rejimler savaş zamanlarında askerlerine, korumalarına ve propagandacılarına bakıyor.

Meslektaşları şimdiye kadar iki zam aldı: biri savaştan önce, ikincisi Ovsyannikova’nın protestosundan sonra… Bugün Ukraynalılar ölürken, meslektaşları sosyal medyalarında BAE’nin Maldivler kentinden tatil fotoğrafları paylaşıyor. Peki Ovsyannikova’nın anavatanı nerede? Bu soruyu “normal demokratik dünya” şeklinde yanıtlarken, bugünkü Rusya’yı “1944 Almanyası”na benzetiyor: “Onlar yıllarca utanç içinde yüzecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu