Teknoloji

MÜSİAD’dan vizyoner zirve

İSTANBUL (IGFA) – 4 Kasım 2023 tarihinde TİM Show Center’da düzenlenen Vizyoner ’23 Zirvesi’nde iş dünyasının geleceği konuşuldu. İhtiyaç duyulan değişimleri ele alarak iş dünyasının liderlerini ve düşünürlerini bir araya getiren Vizyoner’23 geleceğin iş dünyası tarafından düzenlenen fuar, dört başlık altında ve “Gücümüz” mottosuyla gerçekleştirildi. “Teknolojideki Gücümüz”, “Girişimlerdeki Gücümüz”, “Dünyayı Değiştirmedeki Gücümüz”, “Değerlerdeki Gücümüz” başlıkları altında gerçekleştirilen oturumlarda katılımcılara zengin bir içerik sunuldu.

Zirve, alanlarında önemli başarılara imza atan değerli isimleri ağırlarken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yanı sıra Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Türker Kılıç, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Next Academy kurucusu Levent Erden ve Milli Futbol Takımı’nın başarılı Teknik Direktörü Vincenzo Montella da konuşmalarıyla zirveye renk kattı.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR: “ÜLKEMİZ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME YOLCULUĞUNA 101 TEKNOPARKTA 9 BİN 800’ÜN ÜZERİNDE GİRİŞİM İLE DEVAM EDİYOR”

MÜSİAD Vizyoner ’23 Zirvesi’nin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yerli ve milli anlayışla 21 yılda birçok alanda büyük mesafeler kat edildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayii ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu rakamı daha da artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Planlı bir şekilde kurduk” sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sanayi altyapıları oluşturduk, Özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketlerini hayata geçirdik, Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirdik, Sanayi sektörüne, KOBİ’lere, akademisyenlere ve girişimcilere devlet destekleri sunduk. Ülkemiz, 101 teknoparkta 9 bin 800’ü aşkın işletmeyle teknoloji geliştirme yolculuğuna devam ediyor.1600’ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kişilik büyük bir nüfusa sahibiz. Ar-Ge ordumuz var. 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracatımız vardı. Bugün 254 milyar dolarlık rekor bir ihracattan bahsediyoruz. “Bu ihracatın yaklaşık 240 milyar dolarını imalat sanayi oluşturuyor” diyen Kacır, şöyle konuştu: “Milli gururumuz TOGG’da uyguladığımız yaklaşımı farklı alanlara taşıyarak benzer başarı öykülerinin sayısını artırmayı hedefliyoruz. “

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT: “BAKANLIĞIMIZIN 2024 BÜTÇE VE İHRACAT DESTEĞİNİ EN AZ İKİ KATINA ÇIKARIYORUZ”

Ticaret Bakanı ve MÜSİAD eski başkanlarından Ömer Bolat, Vizyoner’23’te yaptığı konuşmada, “Siz çalışma hayatının üçte ikisini, ömrünün yarısını görevlerle geçmiş bir kardeşinizsiniz” dedi. MÜSİAD’dayım ve 5 aydır Ticaret Bakanı olarak şu anda bu kürsüde konuşmamın anlamı aklımda.” “Çok derin” sözleriyle başladı. “Küresel ekonomideki dönüşüm sürecinde, uluslararası ticaretin geleneksel yapısı önemli ölçüde değişmiş, ticaretin konusu emek yoğun sektörlerden teknoloji yoğun sektörlere kaymıştır. Dijital ve yeşil çözümler sunan ürünlerin öne çıktığı bir dönemdeyiz. Bolat, rekabet gücünün temel kriteri haline geldiğini ve yeşil ekonomilere yönelimin arttığını ifade etti. :

“Geçen hafta 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin 1. yüzyılında çok şey başardık. En imkansızı hep birlikte başardık. Bunu hep birlikte, hepimiz için BİR diyerek, BİZ diyerek başardık. Bunu başardık. Çanakkale’de bunu yaptık, Kurtuluş Savaşı’nda da yaptık, Cumhuriyet’te de yaptık” 2017 yılının ilk yıllarında sanayileşme hamlesinde, planlı dönemde kalkınma çabasında, dışa açılma sürecinde bunu yaptık. 80’li yıllarda dış dünyaya. Ve son 21 yılda şefimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın güçlü liderliğinde yapılan dev yatırımlarla altyapı ve üst yapısı, eğitim ve sağlık sistemiyle “Biz” haline geldik. Sanayisi ve tarımı, turizm sektörü ve ihracatıyla büyük ekonomisi ve güçlü bir ülkesi, askeri ve siyasi alanda dünyada saygın bir konumu var.”

Bakan Bolat Türkiye’nin rakamlarla ticaretini açıkladı

Bolat, “1923’te 50,8 milyon dolar, 1973’te yıllık 1 milyar dolar, 1987’de ayda 1 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülkeden, günde 1, bazen 1,5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline geldik. Bugün 255 milyar doları mal, 100 milyar doları hizmet olmak üzere yılda 355 milyar dolar döviz geliri elde eden bir ülkeyiz. 1980’li yıllarda incir, tütün, kuru üzüm gibi birkaç tarım ürününü ihraç edebilen bir ülkeden, artık savunma sanayi ve yazılım ihraç eden bir ülke haline geldik. Hiç şüphe yok ki; Sanayicimizle, çiftçimizle, ihracatçımızla, esnafımızla, memurumuzla, işçimizle hep birlikte başardık! Türkiye Yüzyılında temel hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelerek orta gelir tuzağını aşıp zenginler ligine katılmaktır. Bu amaçla Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ülkemizin kalkınmasını ve vatandaşlarımızın refahını artırmayı hedefleyen, yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı ön planda tutan politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemin olmazsa olmazı; katma değerli üretim ve ihracat. Savunma sanayii ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmak, yazılım ihracatı, yerli ve milli otomobil TOGG ihracatı, yüksek teknolojili ürün ihracatımızı artırmak bu dönemin hedefleri arasında yer alıyor. Tek yolun ihracat olduğu anlayışımız çerçevesinde hem mal hem de hizmet ihracatlarımıza çeşitli destekler veriyor, ihracatçılarımızın her adımına destek oluyoruz. “Bu amaçla Bakanlığımızın 2024 bütçesini ve ihracat desteklerini en az iki katına çıkarıyoruz” dedi.

MAHMUT ASMALI: “YERLİ ÜRETİMİ GÜÇLENDİRMELİ VE DESTEKLEYELİM”

“MÜSİAD, 1990 yılında 12 genç girişimci tarafından Türk iş dünyasının ‘Yüksek Etik ve Yüksek Teknoloji’ anlayışına sahip yerli ve milli bir gücü olma hedefiyle kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. MÜSİAD bir aile evidir. Burada pişiriyoruz, geliştiriyoruz, güçleniyoruz ve emeğimizin başarısını tüm dünyaya taşıyoruz. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı konuşmasına şu sözlerle başladı: “MÜSİAD bağımsızdır, geleceği dönüştürür, dürüsttür, hukuka uyar, samimidir, vatanını ve milletini her şeyden üstün tutar.”

“Hepimizin çok iyi bildiği gibi siyasette ve diplomaside güçlü olmak istiyorsak bunun yolu ekonomik güce ve ekonomik bağımsızlığa sahip olmaktan geçiyor. Bu nedenle MÜSİAD olarak her zaman vurguladığımız gibi; Yerli üretimi güçlendirip desteklemeliyiz. Ancak bizi güçlü kılacak en önemli unsur ‘bir arada olmamızdır’. Sen, ben, o değil; Kendi gücümüzü ancak kendimiz olursak ortaya koyabiliriz. Ancak biz kendimiz olursak, hiçbir güç önümüze çıkamaz ve gerçek söz bize ait olur. Birlikte ve güçlü olursak savaşa ve insanlık trajedisine müdahale edebiliriz. Filistin’deki kardeşlerimize destek olmak istiyorsak güçlü olmalıyız. Kısacası; Gücümüze ve kudretimize inanmalıyız.”

ASMALI: “TÜRKİYE HEM BÖLGESEL HEM KÜRESEL OLARAK BÜYÜK BİR GÜÇ”

Asmalı konuşmasında, “Cumhuriyetimizin 100. yılına girdiğimiz Türk Asrında; 905 milyar dolar milli geliri, 255 milyar doları aşan ihracatı, 31 milyonu aşan istihdamı olan işgücü piyasasıyla Türkiye, hem küresel hem de bölgesel anlamda büyük bir güç olmayı başarmıştır. Ülkemiz; Mevcut üretim potansiyeli, esnek üretim kapasitesi, nitelikli insan gücü ve büyük pazarlara yakınlığı sayesinde ciddi bir üretim üssü haline gelmiştir. “İhracat bayrağını 200’den fazla ülkeye taşıyan, ekonomiden altyapı ve şehirleşmeye, eğitimden sağlığa birçok alanda büyük atılımlar yapan Türkiye’nin, önümüzdeki dönemde de bu başarısını sürdüreceğine ve ülkeler arasında yer alacağına inancımız tamdır.” Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer aldık” dedi.

Bu noktada 12. Kalkınma Planı’nın önümüzdeki yıllara yönelik yol gösterici olmasının önemine dikkat çeken Asmalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “2028 yılı büyüme, istihdam, ihracat ve enflasyon hedeflerine ulaşılması noktasında, Sadece kamu sektörü ve iş dünyası için değil, ekonominin tüm aktörleri için de çözüm.” Bu bir yol haritasıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetiminin Türk Yüzyılını inşa etme yolunda attığı adımlar sayesinde; “Türkiye, sağlam sanayi altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve inovasyon ekosistemi sayesinde dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edecek.”

BAYKAR YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK BAYRAKTAR: “20 YILDA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ YÜZDE 85’TEN YÜZDE 20’YE AZALDIK”

Vizyoner’23’te sunum yapan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, marka hikayesini ve vizyonunu katılımcılarla paylaştı. Baykar’ın dünyaya damgasını vuran yüksek teknolojiyi tek başına 33 ülkeye ihraç ettiğini belirten Bayraktar, “Türkiye, dünyada en yakın rakibinden (ABD) 5 kat daha fazla bilinen İHA üretti. Teknolojiyi kullanmanın gereği olarak Türk orduları İHA kullanıyor.” “Bayraktar TB2 ile onlara karşı ilk savaşı kazandı” dedi. “Bayraktar TB3 şu anda havada, üçüncü uçuş testi yapılıyor” diyen Bayraktar, TEKNOFEST’in ilk yılından bu yana büyük ilgi gördüğünü ve dünya rekorları kırdığını sözlerine ekledi. Dünya rekorlarının ardından açık ara kendi rekorlarını kırmaya devam etti. “Cumhuriyetimizin 100. yılında 4,5 milyon ziyaretçiyi ağırladık” dedi.

“Bütün bu çalışmaları ülkemizin tamamen bağımsız ve göklerinde özgür olması için yaptık” diyen Bayraktar, şöyle konuştu: “Bugün dünyada yüksek teknoloji geliştiren milletler ve devletler var. Dünyanın en güçlü silahları, hatta tüm dünyanın toplamından daha fazla silah geliştiren ülkeler var ama bu silahları nasıl kullandıklarını da görüyoruz, dolayısıyla ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli. daha da önemlisi onları neden geliştiriyorsunuz? Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile yaptığımız çalışmalarda milyonlarca gence her zaman şunu söylüyoruz; ‘Kendinizden öte ailenizi, ailenizin ötesinde yaşadığınız toplumu, çevrenizi düşünerek işlerinizi yapın. Toplumun ötesinde millet, milletinizin ötesinde insanlığın faydası.İşinizi bu şekilde yaparsanız, kararlılıkla, titizlikle, ahlak ve ahlaktan sapmadan çalışırsanız ve bugünün değil geleceğin ırklarına odaklanırsanız. ırklar, ahlak ve ahlaktan ayrılmadığınız sürece dünyanın en iyisini yapabilirsiniz, buna her zaman inanın.’”

ŞEKİB AVDAGİÇ: “TÜRKİYE’NİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜ İHRACATI 2022’DE 2 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI”

Vizyoner’23 Zirvesi’nin açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ticarete hayat veren Türkler rollerine geri dönüyorlar. Dünyada teknolojik ilerlemenin çok hızlı gerçekleştiği bir dönemde yaşıyoruz ve dijital çağda dönüşümün mutlak bir zorunluluk haline geldiği bir yüzyılda Türkiye dijital bir ekonomi kuruyor. Bu amaçla özellikle son 20 yılda her türlü altyapıyı çok etkin bir şekilde hayata geçirdi.” Teknolojik ilerlemenin çok hızlı olduğu bir süreçten geçtiğimizi belirten Avdagiç, “Dijital çağda, dönüşümün mutlak bir zorunluluk haline geldiği bir yüzyılda Türkiye, dijital ekonomiyi kuruyor, uluslararası bir sektör olarak dijitale ve teknolojiye önem veriyor. Rekabetçi argüman. Bu amaçla her türlü altyapıyı hızla hayata geçiriyor.Türkiye’nin 2022’de “Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı.” dedi.

Kolektif eylemin gücüne dikkat çekildi

Vizyoner23 İcra Kurulu Başkanı Hasan Ekmen, Vizyoner23 İcra Kurulu Başkanı Hasan Ekmen, Vizyoner23 Zirvelerinin 2015 yılında “Gelecekle İş Yapmak”, 2017 yılında “Dönüşüm”, 2019 yılında “Dijital Gelecek” ve 2021 yılında “Gerçekleştirmek” temaları üzerine şekillendiğini belirterek, Açılış konuşmasında kolektif eylemin gücü. Ekmen açılış konuşmasında şunları söyledi: “Günümüzün karmaşık ve hızla gelişen ortamında hiç kimse tüm cevaplara sahip değil. Hiçbir bilim adamı kendi alanındaki tüm bilgilere sahip olamaz. Sadece kağıt pipet kullanarak dünyayı kurtaramazsınız. Bugüne kadar yazılmış 130 milyon kitabı tek başınıza okuyamazsınız. Ve bir asla binden büyük değildir.”

haberselcuklu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu