Ekonomi

Türk ihracatçı dış ticaret açığımızı kapatmak için Kolombiya’ya gidiyor

Türkiye’nin Kolombiya ile olan dış ticaret açığı 2022’de yüzde 69 artarak 1,2 milyar dolardan 2,2 milyar dolara yükseldi. Kolombiya’nın ithalatının yüzde 38 arttığı dönemde Türkiye bu artıştan payını alamadı. Türk ihracatçıları, kötüleşen bu tabloyu düzeltmek ve Kolombiya’ya olan dış ticaret açığımızı azaltmak amacıyla 27-30 Mart 2023 ortalarında Kolombiya seferine çıkıyor.

2022’de Türkiye’ye 254 milyar dolar döviz kazandıran Türk ihracatçıları, Ticaret Bakanlığı’nın 2023 için öne sürdüğü isimler oldu. “Hedef Pazarlar Stratejisi ve Uzak Ülkeler Stratejisi”ihracat stratejilerini bu doğrultuda şekillendirmektedir.

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi iş birliğinde, Ticaret Bakanlığı ile uyum içinde, Türkiye’den Kolombiya’ya ihracatı kısa vadede 750 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. segmentler.

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’den yapılan ihracatta Çelik, Kimyasal Elementler ve Mamulleri, İnşaat, Elektrik ve Elektronik, Dokuma ve Hammaddeleri, Makine ve Aksesuarları, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ile Demir ve Demir Dışı Metaller branşlarının güçlendiğini paylaşıyor. Kolombiya’ya Koordinatör Lider Jak Eskinazi, Türk ihracatçının 2022’de Kolombiya’ya 303 milyon dolar ihracat yaptığını, 2022’de Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 13 artmasına rağmen Kolombiya’ya ihracatta yüzde 26 kan kaybı olduğunu, amaçlarının bu korkunç gidişatı tersine çevirmek olduğunu söyledi. . .

Kolombiya’nın ithalatı artarken Türkiye payını alamadı

Kolombiya’ya ihracatta 750 milyon dolar hedef koyduklarını ve ikili iş görüşmelerinde Kolombiyalı ithalatçı ile Türk ihracatçıyı bir araya getirmek istediklerini ifade eden Eskinazi, “Türkiye ile Kolombiya arasındaki dış ticarete baktığımızda şunu görüyoruz. Türkiye aleyhine gelişen bir durum var. Türkiye 2021’de Kolombiya ile dış ticaretinde 1,2 milyar dolar açık verirken, 2022’de 2,1 milyar dolara çıktı. Yılda Kolombiya’nın ithalatı yüzde 38 artarken, Türkiye’nin Kolombiya’ya ihracatı azaldı, ithalatı arttı. Bu tabloyu iki ülke için daha dengeli bir şekle dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Kolombiya ekonomisindeki tüm göstergelerin iyiye gittiğini vurgulayan Eskinazi, sözlerini şöyle tamamladı: Kolombiya ekonomisi 2021’de yüzde 16 gibi yüksek bir oranda büyüdü. Bu büyüme trendi 2022’de de devam etti. bu büyüme Kolombiya’nın kişi başına düşen geliri de artıyor. Demir çelik şubemiz kömür ihtiyacını Kolombiya’dan karşılamaktadır. Kolombiya önemli bir çelik ithalatçısıdır. Demir-çelik sektörümüz Kolombiya’ya ihracatını artırabilir, inşaat, kimya ve ambalaj sektörlerimiz Kolombiya’da ihracat yeri bulma konusunda daha şanslı. Kolombiya’nın ABD ile bir Serbest Ticaret Anlaşması var. Deri, dokuma ve konfeksiyon segmentlerimiz, Kolombiya’yı ABD’ye ihracat için bir üretim üssü olarak kullanabilir. Kolombiya, çoğumuz için fırsatlara sahip bir ülke.”

nasıl başvurulur

Kolombiya Genel Ticaret Heyet Heyeti’ne katılmak isteyen ihracatçı firmalarımızın en geç 13 Şubat 2023 tarihine kadar http://eib.li/E22E3 adresindeki başvuru formunu doldurarak, 1.300 ABD Doları tutarındaki katılım bedelini yatırmaları ve [email protected] ödemeye ilişkin banka dekontu e-posta adresinize gönderilmelidir. Heyet hakkında daha detaylı bilgiye http://eib.li/1DADB adresinden ulaşılabilir.

Ege İhracatçı Birlikleri, 12-15 Mart 2023’te Malezya’ya Ticaret Heyeti Düzenlemesi yapmak için çalışmaktadır. AYB, Ticaret Bakanlığı uzmanlarının katılımıyla 9 Şubat 2023 Perşembe günü saat 14:00’te Malezya ve Kolombiya pazarı için “Bilgilendirme Toplantısı” yapacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu